Logo Galadispuut

Afhalen

Dame en heer op de trapAlvorens een feest aanvangt haalt de heer zijn dame natuurlijk thuis op. Bij het ophalen is het van belang stipt op tijd te komen. Een dame laat men niet wachten, zij mag het de man ook niet aandoen. Bij het afhalen dient de heer te onthouden dat hij verantwoordelijk blijft voor de dame van ophalen tot en met thuisbrengen. De heer zorgt altijd voor zijn dame en eventueel dames die aan hem zijn toevertrouwd.

De heer laat de dame rechts van zich lopen als het verkeer dit toestaat. Loopt de heer met twee dames dan loopt hij in het midden. De belangrijkste dame rechts en de ander links. Is men getrouwd, dan loopt de dame links van de heer.

Heer loopt naast dameOok bij gevaarlijke situaties zoals langs de stoeprand beschermd de heer zijn dame door tussen haar en het overige verkeer te lopen.

De heer houdt de deur open voor de dame en laat haar voor gaan, behalve bij draaideuren waar de heer voor gaat om de deur in beweging te zetten. Op de trap gaat de heer voor naar boven en naar beneden loopt hij achter. Is het een steile of gevaarlijke trap dan worden de rollen omgedraaid zodat de heer de dame bij een eventuele val kan opvangen.

Heer helpt dame uit de autoOok in de auto zijn plaatsen gelieerd aan de belangrijkheid van de inzittenden. Hiervoor gelden verschillende regels bij een koppel met passagiers, in de taxi of eigen auto met passagiers. In het geval dat een koppel passagiers mee neemt komt de belangrijkste passagier op de bijrijderstoel te zitten, de wederhelft van het koppel zit achter de chauffeur en een eventuele vierde inzittende achter de bijrijderstoel. In de taxi zit de belangrijkste persoon (over het algemeen de dame) rechts achterin en haar begeleidende heer daarnaast. Bij een eigen auto met passagiers gaat het bijna gelijk aan het koppel, zij het dat de stoel achter de chauffeur als laatste wordt gevuld.

Naast de zitplaatsen in de auto behoort de heer de deur voor de dame te openen en haar te helpen met in en uitstappen.

-- naar Dineren --