Logo Galadispuut

Kleding

Bij feestelijke gelegenheden hoort ook bijpassende kleding. In de aankondiging of uitnodiging voor een feest staat dan ook aangegeven wat voor kleding gepast is voor de gelegenheid. Over het algemeen geld dat men niet netter gekleed komt dan de feestgever en dat de heer zijn kleding aanpast aan de dame die hem vergezeld.

Dame in galajurkNaast de dagelijkse kleding kan men gekleed gaan in twee of driedelig pak, Jacquet, Smoking of Rokkostuum. Bij deze kleding horen bepaalde regels over het dragen en de gelegenheden waarvoor deze dienen. Twee of driedelig pak horen bij de dagelijkse kleding (tenue de ville), wordt het formeler dan stapt men over op een Jacquet.

White tieBij feestelijke gelegenheden kan men bij het uitnodigen kiezen voor black of white Tie. Black Tie wil zeggen dat de dame wordt verwacht in een cocktailjurk en de heer in een Smoking. White Tie wil zeggen dat de dame in groot avondtoilet (lange galajurk) komt en de heer zijn rokkostuum aan trekt.

Black TieHeeft de dame een groot avondtoilet met blote schouders, dan draagt zij daarbij handschoenen tot net voorbij de ellebogen.

-- naar Corsage --